Sări la conţinut

Alege fotograful de nuntă potrivit

octombrie 16, 2010

Adrian Lazau Photography fotograf de nunta Oradea

Momentul luării deciziei mari – a căsătoriei – este urmat de numeroase alte decizii la fel de importante legate de organizarea evenimentului ce va urma. Sigur vreţi ca totul să fie perfect şi să vă aduceţi aminte cu drag de nunta voastră peste ani de zile. Deci trebuie să fiţi pretenţioşi şi meticuloşi. La fel şi cu fotograful de nuntă, căci fotografiile sunt cele care oglindesc cel mai bine senzaţiile şi trăirile intense ale zilei nunţii şi a poveştii voaste de dragoste.

Fotograful de nuntă trebuie ales imediat ce v-aţi decis asupra datei în care va avea loc ceremonia şi petrecerea, deoarece, în general, fotografii buni sunt cei mai căutaţi şi s-ar putea ca aceştia să fie ocupaţi uneori cu un an înainte. Documenţi-vă temeinic şi alegeţi mai multi fotografi din zona în care aveţi nunta, staţi de vorbă cu ei şi studiaţi-le portofoliile pentru a vă asigura ca el este cel pe care îl căutaţi. Pentru ca rezultatele să fie cele aşteptate, ar trebui parcurse următoarele etape în alegerea fotografului:

Studiaţi portofoliul pentru a vă asigura de stilul pe care îl practică fotograful. Puteţi aduce şi voi exemple asupra stilului pe care îl doriţi şi aveţi grijă ca acesta să se regasească în portofoliul acestuia. Puteţi alege un stil fotojurnalistic, adică fotografierea întregului eveniment într-un stil creativ, şedinţa foto tradintională în locaţii alese împreună, sau îmbinarea acestora într-un stil editorial. Este bine să vă alegeţi fotograful în funcţie de stilul pe care îl practică, nu să îl forţaţi pe acesta să vă facă fotografiile pe care vi le doriţi, deoarece fotografia este o artă, o creaţie , iar rezultatul este diferit în funcţie de viziunea fiecărui artist.

Adrian Lazau Photography fotograf de nunta Oradea

Cautaţi referinte. Odata ce aţi ales fotograful şi îi cunoasteţi portofoliul, treceţi la căutarea recomandărilor . Dacă nu cunoasteţi nici o persoană pe care acesta a fotografiat-o, încercaţi să cautaţi referinţe pe internet, eventual aflaţi de pe blogul acestuia ce părere au clienţii mai vechi.

Momentul interviului. Este foarte important să vă intâlniţi şi să discutaţi relaxaţi cu potenţialul fotograf pentru a-i cunoşte personalitatea dar şi oferta de preţuri, care trebuie să fie personalizată în funcţie de cerinţele voastre. Iar legat de personalitate, fotograful este omul care vă va fi alături toată ziua nunţii şi trebuie să fie prezentabil, manierat şi prietenos. Cu siguranţă nu vă doriţi un fotograf nervos şi ironic care să îl vedeţi pretutindeni în ziua voastră cea mai fericită. Alegeţi fotograful cu care vă simţiţi cel mai confortabil.

Echipament. În timpul interviului trebuie să îl întrebaţi şi ce fel de echipament foloseşte şi dacă are vreun asistent. Nu trebuie deloc să vă supere dacă acesta lucrează cu un fotograf asistent, dimpotrivă, acesta îi va ajuta să transporte echipamentul şi îl va lăsa pe fotograful principal să se concentreze asupra fotografiilor. De asemenea, asistentul va face şi el fotografii, în general cele formale, tradiţionale, cele cu rudele şi prietenii, în timp ce fotograful va fi ocupat cu protagoniştii şi cu surprinderea evenimentelor. Atâta timp cât fotograful deţine controlul, asistentul este extrem de valoros. De fapt, oricine îşi doreste ca fotograful să fie eficient, organizat şi rapid. În schimb, întrebaţi-vă fotograful dacă chiar el va face fotografiile sau va trimite pe cineva… asiguraţi-vă că vă întalniţi la interviu exact cu cel care doriţi să vă fie fotograf. Legat de echipament… o fotografie bună se poate face cu orice aparat, dar totuşi nu doriţi ca fotograful să folosească un aparat foto de genul unui telefon mobil… Un fotograf profesionist sigur a investit mult în aparate si accesori şi sigur nu îl va deranja faptul că îl întrebaţi despre ele.

Adrian Lazau Photography fotograf de nunta Oradea

Materialele predate. Fotografierea evenimentului este partea cea mai uşoara pentru fotograf, este partea în care voi îl vedeţi efectiv făcându-şi treaba pentru care e plătit. Partea cea mai de durată este, în schimb procesarea şi retuşarea fotografiilor, care poate dura destul de mult, în funcţie de experienţa fotografului dar şi de meticulozitatea cu care acesta analizează fiecare fotografie în parte. Deci întrebaţi de la început în cât timp de la eveniment veţi avea rezultatele şi în ce constă acestea. Alegeţi albumul care vi se potriveşte în funcţie de tipurile de albume de nuntă care le propune fotograful. Puteţi alege albume pentru părinţi şi/sau naşi, sau doar fotografii printate, de diferite dimensiuni sau tipuri de hârtie fotografică. Rezultatele se pot concretiza şi în tablouri sau slide-show-uri. Discutaţi şi lămuriţi cu fotograful exact ce doriţi să primiţi, deoarece acestea sunt, defapt, amintirile voastre, printre puţinele lucruri palpabile cu care rămâneţi după terminarea evenimentului.

Alegeţi oferta care vi se potriveşte. Odată ce v-aţi decis asupra fotografului, trebuie să vă decideţi asupra a ceea ce vă oferă el. De obicei pachetele de nuntă pot include pe lângă fotografierea evenimentului principal şi o serie de şedinţe foto secundare care au fiecare rolul şi farmecul lor. Şedinţa foto Engagement (e-session, logodnă) este foarte importantă pentru că vă oferă posibilitatea să vă obişnuiţi cu fotograful şi să îi cunoasteţi modul de lucru, dar şi să treceţi peste emoţiile primei sedinţe foto. Acum ar fi momentul ca fotograful să vă descopere şi să înveţe cum să evite pe viitor eventualele mici imperfecţiuni ale voastre sau să afle de ce situaţii vă simţiţi jenat. Locaţiile pot varia, dar tema rămâne aceeaşi: iubirea voastră… şi nişte portrete draguţe. Înainte să propuneţi voi, aşteptaţi ca fotograful ales să vă îndrume spre o temă, testaţi-i creativitatea. Şedinţa foto Trash The Dress (TTD) este o adevarată provocare, fiecare mireasă are dreptul la ceva deosebit, super creativ şi energic din partea fotografului, aşa că sarcina acestuia nu e deloc uşoară. After wedding este variantă mai liniştită a sedinţei Trash The Dress caracterizată prin relaxarea de după nuntă şi o sedinţă foto fashion, departe de emoţiile din ziua nunţii. Desigur, mai sunt şi alte tipuri de şedinţe foto alternative care trebuie să vi le ofere fotograful în funcţie de priceperea şi creativitatea lui iar voi alegeţi ceea ce vi se potriveşte mai bine.

VIP. Odată ales fotograful, încercaţi să îi faceţi munca mai uşoară şi să vă asiguraţi că acesta va avea performanţele dorite de voi. Încercaţi să îi mentionaţi evenimentele, în ordine cronologică, pentru a se putea organiza din timp şi să îl acomodaţi cu persoanele care doriţi să nu lipsească din albumul vostru de nuntă (rude, prieteni apropiaţi, naşi…) deoarece, în ziua nunţii puteţi fi prea preocupaţi şi luaţi de val de eveniment şi nu trebuie omisă nici una din persoanele dragi. În ziua cea mare încercaţi să vă debarasaţi de probleme organizatorice şi să le lasaţi în grija altor personane de încredere, de aceea ar fi bine să lasaţi fotografului numerele de telefon ale unor persoane apropiate. Daca aţi apelat la o firmă de organizare de evenimente, cu atât mai bine, fotograful trebuie să intre în legatură cu organizatorul pentru a afla cât mai multe detalii ale ceremoniei.

Timpul alocat şedinţei foto de nuntă. Dacă vă decideţi să efectuaţi şedinţa foto de nuntă în ziua nunţii, trebuie să vă alocaţi timp suficient pentru aceasta şi să vă organizaţi din timp ziua în aşa fel încât să nu o neglijaţi. Este adevarat că pot ieşi fotografii minunate atât în 15 minute cât şi în 2 ore, dar cu cât veţi avea mai mult timp la dispoziţie cu atât veţi putea încerca mai multe locaţii şi veţi fi mai multumiţi de rezultat.

Sperăm că acest articol să vă fi de folos în a vă alege fotograful potrivit si vă dorim spor la pregătiri şi o nuntă minunată.

Adrian Lazau Photography fotograf de nunta Oradea

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. octombrie 18, 2010 8:27 am

    Adevarat! 🙂

  2. noiembrie 16, 2010 4:17 pm

    Fotografie buna, frumoasa sau subiect bun…:), iata o raspuns…: http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/cum-sa-recunoastem-o-fotografie-buna/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: